Istoria limbii romane (vol. I)

Epuizat din stoc
SKU
EDU-8404
Preț special 96,00 RON Preț standard 120,00 RON
Mai multe informații
Clasa Clasa a V-a, Clasa a VI-a, Clasa a VII-a, Clasa a VIII-a, Clasa a IX-a, Clasa a X-a, Clasa a XI-a, Clasa a XII-a
Editura Univers Enciclopedic
Format 17 x 24 cm
ISBN 978-606-704-424-9
Data aparitie 2018
Numar pagini 904
Materie Istorie, Limba si literatura romana

„Limba română este limba latină vorbită în mod neîntrerupt în partea orientală a imperiului roman, cuprinzând provinciile dunărene romanizate (Dacia, Pannonia de sud, Dardania, Moesia superioară şi inferioară), din momentul pătrunderii limbii latine în aceste provincii şi până în zilele noastre.”

Al. Rosetti

Lucrarea de față – parte a unui amplu proiect realizat sub egida Academiei Române, având ca obiect istoria limbii române de la origini până în epoca actuală – descrie procesul constituirii românei ca idiom neolatin autonom, precum și evoluția acesteia până la începutul secolului al XVI-lea (1521). Volumul este structurat în trei mari secțiuni: prima – consacrată evoluției de la latină la română, a doua – celei mai vechi perioade din istoria limbii române, idiom vorbit originar pe o arie amplă, situată atât în nordul, cât și în sudul Dunării, așa-numita română comună, și a treia – celei mai vechi perioade din istoria dacoromânei, dialectul vorbit în nordul Dunării, după dezagregarea unității românești originare, așa-numita dacoromână comună. Aspectele de istorie internă, privind evoluția diverselor sisteme lingvistice configurate în timp, sunt puse în relație cu unele aspecte de istorie externă, considerate relevante. Descrierea faptelor de limbă se bazează pe reconstrucție, date fiind insuficiența și uneori chiar absența atestărilor. Explicațiile propuse au caracterul unor ipoteze.

Academia Română este cel mai înalt for de știință și de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită la 1 august 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română.

Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naționale române și cercetarea în cele mai importante domenii științifice.

Cele mai reprezentative lucrări academice sunt Dicționarul limbii româneDicționarul explicativ al limbii româneDicționarul general al literaturii româneMicul dicționar academicși Tratatul de istoria românilorAcademia Română are 181 de membri activi aleși pe viață.

Scrie o recenzie
Spune-ne parerea ta despre acest produsIstoria limbii romane (vol. I)
Rating-ul dumneavoastră
});